Telefoonverzekering

Is je in de telefoonwinkel een verzekering voor de mobiele telefoon aangeboden maar wist je nog niet of je het wilde? Een telefoonverzekering heeft voor- en nadelen. Ten eerste is het voordeel dat de smartphone verzekerd is tegen bepaalde risico’s. Het nadeel is dat er premie betaald moet worden. Hoeveel risico wil je lopen is de grote vraag als je niet zeker weet of een telefoonverzekering nodig is of niet. Wil je eerst weten wat een telefoonverzekering precies betekent?

Tot wanneer kan ik de telefoon verzekeren?

Het is niet mogelijk om zomaar elke mobiele telefoon te verzekeren. Het is alleen mogelijk voor relatief nieuwe mobiele telefoons. Oude mobiele telefoons kunnen niet verzekerd worden. Een mobiele telefoon die ouder is dan 6 maanden kan in veel gevallen niet verzekerd worden. Het is hiernaast niet mogelijk om een mobiele telefoon te verzekeren die niet meer werkt en de mobiele telefoon mag niet beschadigd zijn.

Wat valt onder dekking van een telefoonverzekering?

Vrijwel alle beschadigingen aan een mobiele telefoon vallen onder een telefoonverzekering. Het verschilt echter per telefoonverzekering wat er precies gedekt is en wat niet. Verzekeraars gebruiken verschillende condities voor de telefoonverzekering waardoor er geen standaard antwoord is op de vraag wat onder de dekking valt. Bijna alle verzekeringen vergoeden de schade door onverwachte voorvallen zoals stoten van het toestel of het laten vallen. De kosten voor reparatie van de mobiele telefoon worden betaald door de verzekeraar en een eventuele vervanging ook. Bij een vervanging wordt er uitgegaan van een vergelijkbaar model. Het is mogelijk om een telefoonverzekering af te sluiten die ook diefstal van de telefoon vergoed. Het kwijtraken van de mobiele telefoon wordt door veel verzekeringen niet meer vergoed.

Voor welke periode geldt de verzekering?

Een verzekering voor een telefoon wordt voor 12 of 24 maanden afgesloten. De periode van een telefoonverzekering is meestal minimaal 12 maanden. Dit is de kortste looptijd van een telefoonverzekering. Gedurende deze periode wordt er iedere maand een verzekeringspremie betaald. Hierna is het een optie om de verzekering voor nog eens 12 maanden uit te breiden. Let op de volgende punten voor je een telefoonverzekering afsluit:

  • Net als bij veel andere verzekeringen is er bij de telefoonverzekering ook sprake van een eigen risico.
  • Het is mogelijk dat diefstal van een mobiel eveneens gedekt is door de reis- of inboedelverzekering.
  • Vergelijken met behulp van vergelijkers zoals smartphoneverzekeringen.com wordt beloond door een lagere verzekeringspremie.
  • Mobiele telefoons hebben na aanschaf een wettelijke garantieperiode van 24 maanden.
  • De vergoeding voor diefstal wordt meestal enkel vergoed wanneer er aantoonbare schade door braak is.
  • Na diefstal moet de simkaart binnen één dag afgesloten worden door de provider.
  • De mobiele telefoon moet eveneens binnen één dag geblokkeerd worden.