Basisverzekering

De basisverzekering is de eenvoudigste variant van de zorgverzekering. In het basispakket worden verschillende kosten gedekt, zoals de huisarts, apotheek of ziekenhuis. Een zorgverzekering in Nederland is een verplichte verzekering. Welke kosten er worden gedekt in de basisverzekering wordt in tegenstelling tot de aanvullende verzekering niet bepaald door de verzekeraars maar door de overheid. Ook kunnen verzekeraars niemand weigeren voor de basisverzekering.

Veranderingen basisverzekering 2013

Het eigen risico is sinds 1 januari 2013 fors gestegen tot € 350. De zorgtoeslag is door de overheid in het leven geroepen om lage inkomens voor deze stijging te compenseren. Wanneer u een hoortoestel wilt aanschaffen zult u 25% moeten bijdrage en ook rollators en simpele loophulpmiddelen maken geen onderdeel meer uit van de basisverzekering. Krijgt u dieetadvies? Er worden nog slechts drie behandelingen vergoed .

Naast de versobering van de basisverzekering hebben ook positieve maatregelen invloed op de basisverzekering. Rokers die een officieel programma volgen om te stoppen, krijgen hiervoor een vergoeding. 3 ivf-behandelingen worden vergoed en kinderen tot 6 jaar krijgen de fluoridebehandeling vergoed mits zij geen melktanden meer hebben.

Basisverzekering premie

De premie voor de basisverzekering is de periodieke (vaak maandelijkse) bijdrage die wordt betaald aan de zorgverzekeraar. Deze premie geldt voor personen vanaf 18 jaar. Mensen met een laag inkomen krijgen een compensatie: zorgtoeslag.

Gebruikte bronnen voor dit artikel: