Levensverzekering

Een levensverzekering keert geld uit bij het overlijden van de verzekerde persoon. Tegenwoordig is uitbetaling van een levensverzekering ook mogelijk wanneer een persoon bij een vooraf afgesproken datum nog in leven blijkt. Zelfs een combinatie van beiden is mogelijk. Wellicht dat u zich zult afvragen wat het nut is van een levensverzekering. Men kan besluiten een levensverzekering af te sluiten om een openstaande schuld af te lossen, zoals een hypotheek, maar ook om voor de verzorging van nabestaanden, een inkomen voor de oude dag te garanderen of te sparen voor toekomstige kosten.

Levensverzekering als aanvulling op je pensioen

In het verleden kon je maar op één manier een aanvulling op je pensioen verkrijgen: door middel van een lijfrenteverzekering. Dit is een levensverzekering waarbij premie (periodiek of eenmalig) wordt betaald aan een verzekeringsmaatschappij.

Waar kan ik een levensverzekering afsluiten?

In Nederland kunt u bij verschillende verzekeraars een levensverzekering afsluiten. De grootste levensverzekeraar is ING, met een marktaandeel van 20%. Ook Delta Lloyd Groep, Aegon, Achmea en Fortis zijn grote levensverzekeraars met marktaandelen van meer dan 10%. De premie voor een levensverzekering hangt onder meer af van de leeftijd van de verzekerde, maar ook de sekse. Statistisch onderzoek toont namelijk aan dat vrouwen langer leven en er dus een groter risico kleeft aan het verzekeren van mannen. Sinds 2013 is dit echter verboden, let dus goed op dat levensverzekeraars hier geen misbruik van maken.